Jutarnje trčanje, kako i zašto?

S obzirom na trenutačno vrijeme i vrlo visoke temperature, idealno vrijeme bilo bi u rano jutro. Naravno, svatko ima svoj životni stil, posao, mogućnosti i u tome se ne trebamo uspoređivati. No, imamo li priliku birati, neka to bude kada je temperatura zraka najniža, pred samo svitanje.

 

Pozitivne strane jutarnjeg trčanja

Mnogo je razloga zašto je jutarnje trčanje zdravo. Krenemo li u novi dan s bilo kojom vježbom osjećat ćemo se poletno cijeli dan. Posebno, krenemo li s trčanjem u prirodi, naš mozak će primiti lijepe impulse, uživajući u blagodati koju nam priroda pruža. Razina kortizola, često nazivanog hormonom stresa, najviša je ujutro. Njegova razina prati biološki ritam, ujutro je najviša pripremajući nas za buđenje i aktivnost. Baš zbog toga jutarnje je trčanje i prirodno, ono nas na najbolji način uvodi u novi dan.

 

Jutarnje trčanje je lako izvedivo

Često nas svakodnevne obaveze toliko razvuku da na kraju dana nemamo vremena, a ni volje za odlazak na trening. Najbolje to znaju zaposlene osobe, roditelji,… Jasno je da ima ljudi koji rade od ranog jutra i koji ne mogu svoj raspored pomaknuti za još sat dva ranije. No većina si to može priuštiti, gdje ima volje ima i načina.

Ustajanje u 5 ili malo ranije, ostavit će dovoljno vremena za lagani jutarnji trening, tuš i dolazak na posao prije 8. To će naravno iziskivati i raniji odlazak na počinak, no nije problem zaspati u 22, nakon dana koji je trčanjem započeo u 5 sati. Jutarnje trčanje neophodno je početi uz vježbe zagrijavanja u trajanju od 10 do 15 minuta iuz dinamičko istezanje. Dinamičko istezanje je ono koje radimo u pokretu i ne zadržavamo istegnutu poziciju. Kad je to sve gotovo, u trčanje krenite polagano i postupno povećavajte brzinu, ako vam je to cilj treninga.

 

Kako postići naviku jutarnjeg trčanja?

Prije nego smislite sto i jedan razlog protiv jutarnjeg trčanja i kažete mu veliko ne, poslušajte naših nekoliko savjeta.

  • Večer prije pogledajte prognozu za naredno jutro.
  • Za zvuk budilice postavite si neku dragu melodiju.
  • Pripremite si odjeću i obuću za obući.
  • Ponesite volju i želju za živahnim početkom novog dana.

Jesti ili piti prije jutarnjeg trčanja?

Ne preporučamo jesti i piti prije jutarnjeg trčanja. Neki od nas prakticiraju popiti kavu odmah nakon buđenja, no ako ste odlučili trčati u rano jutro, radije ostavite doručak i kavu za nakon trčanja.

I upamtite, jutarnje trčanje je vrlo ugodno i korisno iskustvo, koje svkakao trebate uvesti u svoj dnevni ritam !

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
> > >

Slične Objave

X
X