Hladan vjetar, niske temperature, brzo padanje mraka, skliska podloga, sve to može smanjiti želju da nastavite trčati  po zimi. Ali to nisu razlozi koji bi vas trebali obeshrabriti da nastavite sa svojom trkačkom rutinom. Bit će dana kada je vrijeme stvarno nemoguće za trčanje vani ali tada možete napraviti trening u fitnes centru, možete trčati na traci, voziti sobni bicikl, vježbati na eliptičnim trenažerima, veslati na ergometru ili odraditi neki od treninga snage.

 

Ako imate mogućnosti, možete trčati i u bazenu ali za sve druge dane tu je klasično trčanje na otvorenom. Trčanje po hladnoći možda zahtjeva i malo više hrabrosti ali ono ima i svojih prednosti:

Tijelo pri naporu proizvodi toplinu, zato trčanje po hladnom vremenu može biti manje teško i opasno nego trčanje po toplom vremenu.

Može ojačati imuno sustav ako se provodi redovito i umjereno.

Tijelo troši više kalorija za regulaciju tjelesne temperature.

Hladno okruženje stimulira metabolizam masti, stoga poboljšava sastav tijela.

Zbog nepredvidljivosti podloge (blato, voda, led, snijeg,..) poboljšava agilnost i koordinaciju oko-stopalo.

Kako se odjenuti za trčanje po hladnoći:

Obratite pažnju na materijal od kojeg je vaša odjeća: pamuk zaobiđite u širokom luku jer on zadržava vlagu, izaberite materijal koji odvodi vlagu s tijela da ostanete suhi.

 

Nemojte se previše odjenuti: ako pretjerate s odjećom, za vrijeme trčanja ćete se previše znojiti, bit ćete mokri te će vam nakraju postati hladno, pogotovo ako puše vjetar. Savjet je da se prije trčanja odjenete kao da je vani oko 6 stupnjeva toplije.

Slojevito se odjenite –slojevi neka budu od materijala koji ne zadržava vlagu, kako se trčeći zagrijavate možete skidati slojeve i obratno.

Zaštitite glavu i dlanove – veliki postotak tjelesne topline se gubi preko glave. Zaštita glave, ušiju, dlanova štiti vas od vanjskih elemenata: vjetra, kiše, snijega.

Ne zaboravite stopala – izbjegavajte pamučne čarape jer zadržavaju vlagu, nabavite zimske tenisice za trčanje (gore-tex, aquamax,..) sa odgovarajućom podlogom koja je prilagođena za zimsko tlo.

 

Preporuka:

4 do 15 stupnjeva – Većinom je dovoljan jedan sloj odjeće, duge ili kratke. Kratke tajice ili hlačice.

-4 do 4 stupnja – Dva sloja odjeće. Uska majica dugih rukava, pa preko nje drugi sloj koji može biti vjetro otporna jakna. Tajice tanke ili srednje debljine.

-4  na niže – Preporučljivo je odjenuti se troslojno. Treći sloj bi trebao biti vjetro i vodo nepropusan, po mogućnosti da „diše“.

Trening na vrlo niskim temperaturama može narušiti vaše zdravlje zato je veoma bitno da, ako treba, korigirate treninge i izbjegnete zdravstvene probleme. Problemi koji mogu nastati:

Hipotermija i ozebline –vlaga i hladni vjetar povećavaju mogućnost nastanka ozeblina i pada tjelesne temperatura. Obije ozlijede su rijetke i mogu se izbjeći pravilnim odijevanjem.

Dehidracija –premali unos tekućine za vrijeme trčanja zimi je vrlo česti problem. Tekućina se gubi pogotovo ako smo pretoplo odjeveni (znojenjem) i disanjem suhog hladnog zraka.

Problemi sa bronhijima- disanje hladnog zraka kod nekih ljudi može izazvati probleme sa bronhijima. Zaštitite se maramom preko nosa i usta, te pijte tekućinu da vam usta ne budu suha.

Preneseno sa: https://www.trcanje.hr/

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
> > >

Slične Objave

X
X